Είναι δύσκολο να είσαι μεγάλος αδερφός!

Μπορεί να μην έχει μεγάλη εμπειρία από τη ζωή, όμως ο ρόλος του μεγάλου αδερφού για τα μικρότερα αδερφάκια του είναι εξόχως σημαντικός για την ανάπτυξή τους. Μάθετε λεπτομέρειες:

  • Κακώς ή καλώς, το μεγάλο παιδί μιας οικογένειας καλείται να προσέχει πολύ τη συμπεριφορά του, με δεδομένο ότι αποτελεί πρότυπο για τα μικρότερα αδέρφια του. Φυσικά και δεν περιμένει κάποιος να είναι σούπερ ώριμο και γενικά άψογο σε αυτή την ηλικία, απλά να δείξει λίγο μεγαλύτερη σπουδή.

  • Η μικρή αδερφή έχει το προνόμιο να μυείται από μικρή στον κόσμο των αντρών, με την έννοια ότι ζει από κοντά το πώς σκέφτεται, πώς φέρεται και γενικά πώς είναι η ψυχοσύνθεση των αγοριών. Κι αν πολλά από αυτά θα την ξενίσουν, είναι δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα θα της φανούν χρήσιμα στη ζωή της.

  • Επίσης, ο μεγάλος αδερφός λειτουργεί ως στήριγμα και συμβουλάτορας για τα μικρότερα αδέρφια του. Είναι γεγονός ότι τα αδέρφια νιώθουν μεγαλύτερη ψυχική εγγύτητα μεταξύ τους σε κάποια πράγματα και προτιμούν να τα μοιράζονται μεταξύ τους, παρά με τους γονείς.

  • Όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας μεταξύ των αδερφών, προκύπτουν και κάποια πρακτικά προβλήματα στη συνύπαρξή τους στο σπίτι. Έτσι λοιπόν ο μεγαλύτερος ηλικιακά καλείται να δείξει ανωτερότητα και μεγαλύτερη υποχωρητικότητα στις επιθυμίες των μικρότερων, ακόμα κι αν κάποιες του φαίνονται παράλογες.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από αυτά που περιλαμβάνονται στο ρόλο του μεγάλου αδερφού, τα πιο στάνταρ θα μπορούσαμε να πούμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ακόμα ανάλογα το χαρακτήρα του καθενός.